Publikationen von Prof. Dr. A. Susenbeth

Melfsen, A., Holstermann, M., Haeussermann, A., Molkentin, J., Susenbeth, A., Hartung, E., (2018) Accuracy and application of milk fatty acid estimation with diffuse reflectance near-infrared spectroscopy.Journal of Dairy Research, 85, 212–221;  doi:10.1017/S0022029918000092

Westreicher-Kristen, E., Robbers, K., Blank, R., Tröscher, A., Dickhoefer, U., Wolffram, S., Susenbeth, A., (2018) Postruminal digestion of starch infused into the abomasum of heifers with or without exogenous amylase administration. Journal of Animal Science, 96, 1939-1951; doi.org/10.1093/jas/sky082

Susenbeth, A., (2018) Der Energiebedarf von Milchkühen heutiger Rassen. Schriftenreihe der Agrar- und Ernährungswissenschaftlichen Fakultät der Universität Kiel, Heft 125, 88-93. ISSN: 0721-0809.

Schulz, F., Westreicher-Kristen, E., Molkentin, J., Knappstein, K., Susenbeth, A., (2018) Effect of replacing maize silage with red clover silage in diets on milk fatty acid composition in cows. Journal of Dairy Science, 101, 1-12; doi.org/10.3168/jds.2017-14335.

Schulz, F., Westreicher-Kristen, E., Knappstein, K. Molkentin, J., Susenbeth, A., (2018) Replacing maize silage plus soybean meal with red clover silage plus wheat in diets for lactating dairy cows. Journal of Dairy Science, 101, 1216-1226; doi.org/10.3168/jds.2017-13605.

Castro-Montoya, J., Westreicher-Kristen, E., Henke, A., Diaby, M., Susenbeth, A., Dickhoefer, U., (2018) In vitro microbial protein synthesis, ruminal degradation and post-ruminal digestibility of crude protein of dairy rations containing Quebracho tannin extract. Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition, 102, e77-e86. DOI:10.1111/jpn.127

Henke, A., Dickhoefer, U., Westreicher-Kristen, W., Knappstein, K., Molkentin, J., Hasler, M., Susenbeth, A., (2017) Effect of dietary Quebracho tannin extract on feed intake, digestibility, excretion of urinary purine derivatives and milk production in dairy cows.Archives of Animal Nutrition 71, 37-53; doi: 10.1080/1745039X.2016.125054

Susenbeth, A., (2017) Umsetzbare Energie oder Nettoenergie als Grundlage der Futterbewertung und Leistungsvorhersage beim Schwein? In: Zeyner, A., Kluth, H., Bulang, M., Bochina M., Bachmann, M. (hrsg.). 14. Schweine- und Geflügelernährung, Lutherstadt Wittenberg. Universität Halle-Wittenberg. S.1-9  ISBN:978-3-86829-891-8.

Westreicher-Kristen, E., Blank, R., Schulz, F., Susenbeth, A.,( 2017) Replacing maize silage with red clover silage in total mixed rations for dairy cows: In vitro ruminal fermentation characteristics and associative effects. Animal Feed Science and Technology, 227, 131-141. http://dx.doi.org/doi:10.1016/j. anifeedsci. 2017.03.002

Castro-Montoya, J., Westreicher-Kristen, E., Henke, A., Diaby, M., Susenbeth, A., Dickhoefer, U., (2017) In vitro microbial protein synthesis, ruminal degradation and post-ruminal digestibility of crude protein of dairy rations containing Quebracho tannin extract. Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition, 102, e77-e86.DOI:10.1111/jpn.12704

Henke, A.,  Westreicher- Kristen, E., Molkentin, J., Dickhoefer, U., Knappstein, K., Hasler, M., Susenbeth, A., (2017) Effect of dietary quebracho tannin extract on milk fatty acid composition in cows. Journal of Dairy Science, 100, 6229-6238. doi.org/10.3168/jds.2016-12149

Westreicher-Kristen, E., Susenbeth, A. (2017) Technical note: An improved tool to insert lines for abomasal infusion in rumen cannulated cattle.Journal of Dairy Science 100 (3),1951-1954

Westreicher-Kristen, E., Susenbeth, A., (2017) Das Potential von Rotklee in Rationen für Milchkühe. Schriftenreihe der Agrar- und Ernährungswissenschaftlichen Fakultät der Universität Kiel, Heft 124, Seite 78-84 (2017). ISSN:  0721-0809

Rodehutscord, M., Kamphues, J., Schenkel, H., Südekum, K.H., Susenbeth, A., Staudacher, W., Windisch, W., Losand, B., Pries, M., (2017) Equations for predicting metabolisable energy and digestibility of organic matter in forage legumes for ruminants. Proc. Soc. Nutr. Physiol. 26, 186-193

Rodehutscord, M., Kamphues, J., Schenkel, H., Südekum, K.H., Susenbeth, A., Staudacher, W., Windisch,W., Losand, B., Pries, M., (2017) Gleichungen zur Schätzung der Umsetzbaren Energie und der Verdaulichkeit der Organischen Substanz von Grobfutterleguminosen für Wiederkäuer. Proc. Soc. Nutr. Physiol. 26, 194-202

Kamphues, J., Rodehutscord, M., Schenkel, H., Staudacher, W., Südekum, K.H., Susenbeth, A., Windisch, W., (2017) Statement on energy evaluation of feeds for pigs based on metabolisable energy versus net energy. Proc. Soc. Nutr. Physiol. 26, 203-209

Kamphues, J., Rodehutscord, M., Schenkel, H., Staudacher, W., Südekum, K.H., Susenbeth, A., Windisch, W., (2017) Stellungnahme zur energetische Futterbewertung beim Schwein auf Basis Umsetzbarer Energie versus Nettoenergie. Proc. Soc. Nutr. Physiol. 26, 210-217

Kamphues, J., Rodehutscord, M., Schenkel, H., Staudacher, W., Südekum, K.H., Susenbeth, A., Windisch, W., Aschenbach, J.R., Dänicke, S., Metges, C., Sauerwein, H., Zebeli, Q., (2017) Stellungnahme zur Unerlässlichkeit von Tierversuchen und zur Eignung von Ersatzmethoden in der Tierernährungsforschung. Proc. Soc. Nutr. Physiol. 26, 218-224

Akinola, O.S., Fanimo, A.O., Agundbiade, J.A., Susenbeth, A., Schlecht, E., (2016) Feed value of enzyme supplemented cassava leaf meal and shrimp meal in pigs.
Bulletin of Animal Health and Production in Africa, 64, 69-82. ISSN 0378-9721.

Susenbeth, A., (2016) Energiebewertung beim Schwein. 54. Jahrestagung der Bayerischen Arbeitsgemeinschaft Tierernährung (BAT) e.V.S. 26-33. ISBN 978-3-9816116-3-2

Bielak, A., Derno, M., Tuchscherer, A., Hammon, H.M., Susenbeth, A., Kuhla, B., (2016) Body fat mobilization in early lactation influences methane production of dairy cows. Scientific Reports 6, Article number: 28135, 1-13; doi:10.1038/srep28135

Susenbeth, A. (2016) Energie- und Proteinversorgung der laktierenden Zuchtsau mit großen Würfen. Schriftenreihe der Agrar- und Ernährungswissenschaftlichen Fakultät der Universität Kiel, Heft 123, 91-94. ISSN: 0721-0809

Dickhoefer, U., Bösing, B.M., Hasler, M., Hao, J., Lin, L., Müller, K., Wang, C., Glindemann, T., Tas, B., Gierus, M., Taube, F., Susenbeth, A., (2016) Animal responses to herbage allowance: Forage intake and body weight gain of sheep grazing the Inner Mongolian steppe – Results of a six-year study. Journal of Animal Science, 94, 2059-2071. doi:10.2527/jas2015-0124

Dickhoefer, U., Ahnert S., Susenbeth, A., (2016) Effects of Quebracho tannin extract on rumen fermentation and yield and composition of microbial mass in heifers. Journal of Animal Science, 94, 1561-1575. doi:10.2527/jas2015-0061

Castro-Montoya J., Henke A., Molkentin J., Knappstein K., Susenbeth A., Dickhoefer U. , (2016) Relationship between milk odd and branched-chain fatty acids and urinary purine derivatives in dairy cows supplemented with quebracho tannins - A study to test milk fatty acids as predictors of rumen microbial protein synthesis. Feed Science and Technology, 214, 22-33. doi.org/10.1016/j.anifeedsci.2016.01.016

Klatt, S.F., von Danwitz, A., Hasler, M., Susenbeth, A., (2016) Determination of the lower and upper critical concentration of Methionine + Cystine in diets of juvenile turbot (Psetta maxima). Aquaculture 452, 12-23

Schiborra, A., Bulang, M., Berk, A., Susenbeth, A., Schlecht, E., (2015) Using faecal near-infrared spectroscopy (FNIRS) to estimate nutrient digestibility and chemical composition of diets and faeces of growing pigs. Animal Feed Science and Technology, 210, 234 - 242

Dickhoefer, U., Ahnert, A., Schoof, H., Moritz, N, Susenbeth, A., (2015) Response of Urinary Purine Derivatives Excretion to different Levels of Ruminal Glucose Infusion in Heifers. Archives of Animal Nutrition, 69, 128 - 142

Susenbeth, A., (2015) Zur Energie- und Proteinversorgung der laktierenden Zuchtsau. Proc. Soc. Nutr. Phyiol. 24, 187-189. ISBN 978-3-7690-4108-8

Ahnert, S., Dickhoefer, U., Schulz, F., Susenbeth, A., (2015) Influence of ruminal Quebracho tannin extract infusion on apparent nutrient digestibility, nitrogen balance, and urinary purine derivatives excretion in heifers. Livestock Science, 177, 63 - 70

Kroeckel S, Dietz C, Schulz C, Susenbeth A (2015) Bioavailability of free lysine and protein-bound lysine from casein and fishmeal in jevenile turbot (Psetta maxima).
Britsh Journal of Nutrition, 113, 718 - 727

Zeyner A, Kirchhof S, Susenbeth A, Südekum K.H, Kienzle E (2015) A new protein evaluation system for horse feed from literature data. Journal of Nutritional Science, 4, 1-3.

Flachowsky G, Kamphues J, Rodehutscord M, Staudacher W, Südekum K-H, Susenbeth A, Windisch W, Coenen M, Keinzle E, Zeyner A (2014) Energie- und Nährstoffbedarf landwirtschaftlicher Nutztiere, Nr. 11. Empfehlungen zur Energie- und Nährstoffversorgung von Pferden. Gesellschaft für Ernährungsphysiologie (Hrsg.), DLG-Verlag, Frankfurt am Main. 190 Seiten

Susenbeth, A., (2014) Modellierung von Nährstoffwirkungen versus faktoriell abgeleiteter Bedarf beim wachsenden Schwein. VDLUFA-Schriftenreihe, 70, 85-93. VDLUFA-Verlag, Darmstadt. ISBN 978-3-941273-19-1

Dickhoefer, U., Hao, J., Bösing, B.M., Lin, L., Gierus, M., Taube, F., Susenbeth, A. (2014) Feed Intake and Performance of sheep Grazing Semiarid Grassland in Response to Different Grazing Systems. Rangeland Ecology and Management, 67, 145-153

Naatjes, M., Susenbeth, A. (2014) Energy requirement of growing pigs under commercial housing conditions. Archives of Animal Nutrition, 68, 93-110

Bösing, B.M., Susenbeth, Al, Hao, J. Ahnert, S., Ohm, M., Dickhoefer, U. (2014) Effect of concentrate supplementation on herbage intake and live wight gain of sheep grazing a semi-arid grassland steppe of North-Eastern Asia in response to different grazing management systems and intensities. Livestock Science, 165, 157-166

Blank, R., Susenbeth, A. (2014) Einfluss von organischen Säuren auf die Effizienz von Phytase beim Schwein. Schriftenreihe der Agrar- und Ernährungswissenschaftlichen Fakultät der Universität Kiel, Heft 121, 57-61 ISSN: 1612-6300 und 0721-0817

Alqaisi, O., Hemme, T., Latacz-Lohmann, U., Susenbeth, A. (2014) Evaluation of food industry by-products as feed in semi-arid dairy farming systems: the case of Jordan. Sustainability Science, 9, 361-377

Alqaisi, O., Hemme, T., Hagemann, M., Susenbeth, A. (2014) Nutritional and ecological evaluation of dairy farming systems based on concentrate feeding regimes in semi-arid environments of Jordan. Saudi Journal of Biological Sciences, 21, 41–55

Naatjes, N., Htoo, J,K., Walter, K., Tölle, K.H., Susenbeth, A. (2014) Effect of dietary tryptophan to lysine ratio on growth of young pigs fed wheat-barley or corn based diets. Livestock Science 163, 102-109

Müller, K., Dickhoefer, U., Lin, L., Glindemann, T., Wang, C., Schönbach, Pl, Wand, H.W., Schiborra, A., Tas, B.M., Gierus, M., Taube, F., Susenbeth, A. (2013) Impact of grazing intensity on herbage quality, feed intake and live weight gain of sheep Grazing on the steppe of Inner Mongolia. The Journal of Agricultural Science, 152, 153-165

Akinola, OS., Fanim, AO., Agunbiade, J., Susenbeth, A., Schlecht, E. (2013) Cassava root peel as a replacement for maize in diets for growing pigs: effects on energy and nutrient digestibility, performance and carcass characteristics. Journal of Agriculture and Rural Development in the Tropics and Subtropics, Vol. 114 (No. 2), 159–166

Kröckel, S., Dietz, C., Schulz, C., Susenbeth, A. (2013) Effect of diet composition and lysine supply on growth and body composition in juvenile turbot (Psetta Maxima). Archives of Animal Nutrition, 67, 330 - 345

Giese ,M., Bruck,H., Gao, Y.Z., Lin, S., Steffens, M., Kögel-Knabner, I., Glindemann, T., Susenbeth, A., Taube, F., Butterbach-Bahl, K., Zhen, X.H., Hoffmann, C., Bai, Y.F., Han, X.G., (2013) N balance and cycling of Inner Mongolia typical steppe: a comprehensive case study of grazing effects. Ecological Monographs, 83(2), 195-219

Hao, J., Dickhoefer, U., Lin, L., Müller, K., Glindemann, T., Schönbach, P., Schiborra, A., Wang, C., Susenbeth, A., (2013) Effects of rotational and continuous grazing on herbage quality, feed intake and performance of sheep on a semi-arid grassland steppe. Archives of Animal Nutrition, 67, 62-76

Dietz, C., Stiller, K.T., Griese, M., Schulz, C., Susenbeth, A., (2013) Influence of salinity on energy metabolism in juvenile turbot, Psetta Maxima (L.). Aquaculture Nutrition, 19, 135 - 150

Tusche, K., Arning, S., Wuertz, S., Susenbeth, A., Schulz, C., (2012) Wheat gluten and potato protein concentrate – Promising protein sources for organic farming of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss). Aquaculture 344-349, 120-125

Blank, R., Naatjes, M., Baum, C., Köhling, K., Ader, P., Roser, U., Susenbeth, A., (2012) Effects of formic acid and phystase supplementation on digestiblity and use of phosporus and zinc in growing pigs. Journal of Animal Science, 90, Suppl. 4, 212-214

Susenbeth, A., (2012) Fütterung in der Ebermast/Feeding in boar fatterning – Grundlagen für Empfehlungen zur Versorgung mit Energie und Nährstoffen. Feed Magazine/Kraftfutter, Heft 3-4, 19-23

Schönbach, P., Wolf, B., Dickhöfer, U., Wiesmeier, M., Chen, W., Wand, H., Gierus, M., Butterbach-Bahl, K., Kögel-Knabner, I., susenbeth, A., Zheng, X., Taube, F., (2012) The greenhouse gas balance of grazed steppe ecosystems. Nutrient Cycling in Agroecosystems, 93, 357-371

Kroeckel, S., Harjes, A.G.E., Roth, I., Katz, H., Wuertz, S., Susenbeth, A., Schulz, C., (2012) When a turbot catches a fly: Evaluation of a pre-pupae meal of the Black Soldier Fly (Hermetic illucens) as fisch meal substitute – Groth performance and chitin degradation in juvenile turbot (Psetta maxima). Aquaculture, 364-365, 245-352

Dietz, C., Kroeckel, S., Schulz, C., Susenbeth, A., (2012) Energy requirement for maintenance and efficiency of energy utilization for growth in juvenile turbot (Psetta maxima, L.): The effect of strain and replacement of dietary fish meal by wheat gluten. Aquaculture 358-359, 98-107

Schönbach, P., Wan, H., Gierus, M., Loges, R.; Müller, K., Lin, J., Susenbeth, A., Taube, F., (2012) Effects of grazing sheep and precipitation on herbage production, herbage nutritive value and animal performance in continental steppe. Grass and Forage Science, 67, 535-545

Blank, B., Schlecht, E., Susenbeth, A., (2012) Effect of dietary fibre on nitrogen retention and fibre associated threonine losses in growing pigs. Archives of Animal Nutrition 66, 86-101

Auerswald, K., Wittmer, M.H.O.M, Bai, Y., Yang, H., Taube, F., Susenbeth, A., Schnyder, H., (2012) C4 abundance in an Inner Mongolia grassland system is driven by temperature–moisture interaction, not grazing pressure. Basic and Applied Ecology 13, 67–75

Müller, K., Wang, C., Glindemann, T., Schiborra, A., Schönbach, P., Wan, H., Dickhoefer, U., Susenbeth, A., (2012) Effect of continuous v. daytime grazing on feed intake and growth of sheep grazing in a semi-arid grassland steppe. Animal, 6, 526-534

Lin, L., Dickhoefer, U., Müller, K., Wang, C., Glindemann, T., Hao, J., Wan, H., Schönbach, P., Gierus, M., Taube, F., Susenbeth, A., (2012) Growth of sheep as affected by grazing system and grazing intensity in the steppe of Inner Mongolia, China. Livestock Science, 144,140-147

Lin, L., Dickhoefer, U., Müller, K., Wurina, Susenbeth, A., (2011) Behavior of sheep at different grazing intensities in the Inner Mongolian steppe, China. Applied Animal Behaviour Science, 129, 36-42.

Schönbach, P., Wan, H., Gierus, M., Bai, Y., Müller, K., Lin, L., Susenbeth, A., Taube, F., (2011) Grassland responses to grazing: effect of grazing intensity and management system in an Inner Mongolian steppe system. Plant Soil, 340, 103-115.

Susenbeth, A., Naatjes, M., Blank, B., Kühl, R., Ader, P., Dickhöfer, U., (2011) Effect of xylanase and glucanase supplementation to a cereal-based, threonine-limited diet on nitrogen balance of growing pigs. Archives of Animal Nutrition, 65, 123-133.

Taube, F., Krawinkel, M., Susenbeth, A., Theobald, W., (2011) Die DFG-Broschüre ‚Grüne Gentechnik’ genügt ihrem eigenen Anspruch nicht’ – Diskussionsbeitrag. Environmental Sciences Europe, 23, 1-12.

Müller, K., Wang, C., Glindemann, T., Schiborra, A., Schönbach, P., Wan, H., Dickhoefer, U., Susenbeth, A., (2011) Effect of continuous v. daytime grazing on feed intake and growth of sheep grazing in a semi-arid grassland steppe. Animal, 6, 526-534

Tusche,  K., Wuertz, S., Susenbeth, A., Schulz, C., (2011) Feeding fish according to organic aquaculture guidelines EC 710/2009: Influence of potato protein concentrates containing various glycoalkaloid levels on growth performance and health status of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss). Aquaculture 319, 122-131.

Tusche, K., Berends, K., Wuertz, S., Susenbeth, A., Schulz, C., (2011) Evaluation of feed attractants in potato protein concentrate based diets for rainbow trout (Oncorhynchusmykiss). Aquaculture 321, 54-60.

Müller, K., Wang, C., Glindemann, T., Schiborra, A., Schönbach, P., Wan, H., Dickhoefer, U., Susenbeth, A., (2011) Effect of continuous v. daytime grazing on feed intake and growth of sheep grazing in a semi-arid grassland steppe.Animal, doi:10.1017/S1751731111001753

Taube, F., Krawinkel, M., Susenbeth, A., Theobald, W., (2011) "Die DFG-Broschüre "Grüne Gentechnik" genügt ihrem eigenen Anspruch nicht"-Diskusionsbeitrag. Enviromnmental Sciences Europe, 23, 1-12.

Schönbach, P., Wan, H., Gierus, M., Bai, Y., Müller, K., Lin, L., Susenbeth, A. Taube, F., (2011) Grassland responses to grazing: effect of grazing intersity and management system in an Inner Monoglian steppe system. Plant Soil, 340, 103-115.

Lin, L., Dickhoefer, U., Müller, K., Wurina, Susenbeth, A., (2011) Behavior of sheep at different grazing intersities in the Inner Mongolian steppe, China. Applied Animal Behaviour Science, 129, 36-42.

Schiborra, A, Gierus, M, Wan, H.W, Glindemann, T, Wang, C.J, Susenbeth, A, Taube, F (2010) Dietary selection of sheep grazing the semi-arid grasslands of Inner Mongolia, China at different grazing intensities. Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition, 94, 446-454.

Schönbach, P., Wan, H., Gierus, M., Müller, K., Lin, L., Susenbeth, A., Taube, F., (2010) Grazing intensity and preciptitation affects herbage accumulation, herbage qualtiy and animal performance in semi-arid grassland. In: Grassland in a changing world. Schnyder, H., et al. (eds.). Mecke Verlag, Duderstadt. P 87-89

Susenbeth, A., (2010) Die Umsetzbare Energie als Grundlage der energetischen Futterbewertung beim Schwein. In:11. Tagung Schweine-und Geflügelernährung. Gierus, M., Kluth, H., Bulang, M., Kluge, H. (Hrsg). S. 75-80

Susenbeth, A., (2009) Effizientere Energie- und Nährstoffverwertung durch Tiere mit höherem genetischen Leistungspotential? Schriftenreihe der Agrar- und Ernährungs-wissenschaftlichen Fakultät der Universität Kiel, 114, 149-154.

Susenbeth, A., (2009) Effizientere Energie- und Nährstoffverwertung durch Tiere mit höherem genetischen Leistungspotential? Schriftreihe der Agrar- und Ernährungswissenschaftlichen Fakultät der Universität Kiel, 114, 149-154.

Müller, K., Lin, L., Glindemann, T., Wang, C., Schiborra, A., Schönbach, P., Wn, H. W., Tas, B. M., Dickhöfer, U., Gierus, M., Taube, F., Susenbeth, A., (2010) Impact of grazing intensity on performance of sheep in the Inner Mongolian steppe, China. In: Grassland in a changing world. Schyder, H., et al. (eds.) Mecke Verlag, Duderstadt. P 1015-1017

Schönbach, P., Wan, H., Schiborra, A., Gierus, M., Bai, Y., Müller, K., Glindemann, T., Wang, C., Susenbeth, A., Taube, F., (2009) Short-term management and stocking rate effects of grazing sheep on herbage quality and productivity of Inner Mongolia steppe. Crop and Pature Science, 60: 963-974.

Liu, C., Holst, J., Yao, Z., Brüggemann, N., Butterbach-Bahl, K., Han, S., Han, X., Tas, B., Susenbeth, A., Zheng, X., (2009) Growing season methane budget of an Inner Mongolian steppe. Atmospheric Environment, doi: 10.1016/j,atmosenv.2009.03.014

Glindemann, T., Tas, B.M., Wang, C., Alvers, S., Susenbeth, A., (2009) Evaluation of titanium dioxide as an inert marker for estimating fecal excretion in grazing sheep.Animal Feed Science and Technology, 152, 197-286

Wang, C.J., Tas, B.M., Glindemann, T., Rave, G., Schmidt, L., Weißbach, F., Susenbeth, A., (2009) Fecal crude protein content as an estimate for the digestibility of forage in grazing sheep. Animal Feed Science and Technology, 149, 199-208

Ringel, J., Susenbeth, A., (2009) Lysine requirement for maintenance in growing pigs. Livestock Science, 120, 144-150

Wang, C.J., Tas, B.M., Glindemann, T., Müller, K., Schiborra, A., Schönbach, P., Gierus, M., Taube, F., Susenbeth, A., (2009) Rotational and continuous grazing of sheep in the Inner Mongolian steppe of China. J. Anim. Physiol. Anim. Nutr., 93, 245-252

Glindemann, T., Wang, C., Tas, B.M., Schiborra, A., Gierus, M., Taube, F., Susenbeth, A., (2009) Impact of grazing intensity on herbage intake, composition, and digestibility and on live weight gain of sheep on the Inner Mongolian steppe. Livestock Science, 124, 142-147.

Susenbeth, A. (2008) A model describing the effect of energy and amino acid intake on growth and body composition. In: Flachowsky, G., Pallauf, J., Pfeffer, E., Rodehutscord, M., Schenkel, H., Staudacher, W., Susenbeth, A., Drochner, W., Henning, U., Liebert, F., Mosenthin, R., Roth, F.X., Roth-Maier, D., Schulz, E., (2008). Recommendations for the supply of energy and nutrients to pigs. (Ed., Society of Nurition Physiology) 231-245. DLG-Verlag, Frankfurt am Main.

Susenbeth, A., (2008) Utilisation and excretion of nitrogen in livestock – key points. Proc. Soc. Nutr. Physiol., 17, 172-178.

Flachowsky, G., Pallauf, J., Pfeffer, E., Rodehutscord, M., Schenkel, H., Staudacher, W., Susenbeth, A., Drochner, W., Hennig, U., Liebert, F., Mosenthin, R., Roth, F.X., Roth-Maier, D., Schulz, E., (2008) Recommendations for the supply of energy and nutrients to pigs. (Ed., Society of Nutrition Physiology). DLG-Verlag, Frankfurt am Main.

Gruber, L., A. Susenbeth, F.J. Schwarz, B. Fischer, H. Spiekers, H. Steingaß, U. Meyer, A. Chassot, T. Jilg, A. Obermaier, (2007) Bewertung des NEL-Systems und Schätzung des Energiebedarfs von Milchkühen auf der Basis von umfangreichen Fütterungsversuchen in Deutschland, Österreich und der Schweiz. 119. VDLUFA-Schriftenreihe 63, Kongressband 2007, 479–502

Gruber, L., Susenbeth, A., Schwarz, F.J., Fischer, B., Spiekers, H., Steingaß, H., Meyer, U., Chassor, A., Jilg, T., Obermaier, A., (2007) Evaluation of the German net energy system and estimation of the energy requirement of cows on the basis on an extensive data set from feeding trial. In: Energy and protein metabolism and nutrition. Ortigues-Marty, I. (ed.). EAAP Publ. No. 24, 563-564

Wang, C.J., Tas, B.M., Glindemann, T., Rave, G., Schmidt, L., Weißbach, F., Susenbeth, A., (2007) Estimating forage digestibility from faecal crude protein concentration in grazing sheep. In: Energy and protein metabolism and nutrition. Ortigues-Marty, I. (ed.). EAAP Publ. No. 24, 633-634.

Ringel, J., Susenbeth, A., (2007) Lysine requirement for maintenance in growing pigs.
In: Energy and protein metabolism and nutrition. Ortigues-Marty, I. (ed.). EAAP Publ. No. 24, 545-546.

Tas, B.M., Susenbeth, A., (2007) Urinary purine derivates excretion as an indicator of in vivo microbial N flow in cattle: A review. Livestock Science, 111, 181-192

Agundbiade, J.A., Susenbeth, A., (2006) Protein utilization and bioavailability of lysine in cassava leaf meal, fish, full-fat and extracted soya bean meals in diets for growing pigs. Agricultural Sciences, Science, Environment and Technology, ASSET Series A, 6, 201-220

Landgraf S., Susenbeth A., Knap P.W., Looft H., Plastow G.S., Kalm E., Roehe R. (2006) Allometric association between in vivo estimation of body composition during growth using deuterium dilution technique and chemical analysis of serial slaughtered pigs. Animal Science 82, 223-231.

Mohrmann M., Roehe R., Susenbeth A., Baulain U., Knap P.W., Looft H., Plastow G.S., Kalm E. (2006) Association between body composition of growing pigs determined by magnetic resonance imaging, deuterium dilution technique, and chemical analysis. Meat Science 72, 518-531.

Flachowsky, G., Pallauf, J., Pfeffer, E., Rodehudscord, M., Schenkel, H., Staudacher, W., Susenbeth, A., Drochner, W., Hennig, U., Liebert, F., Mosenthin, R., Roth, F.X., Roth-Maier, D., Schulz, E., (2006) Empfehlungen zur Energie- und Nährstoffversorgung von Schweinen. (Hrg.: Gesellschaft für Ernährungsphysiologie). DLG-Verlag, Frankfurt am Main. 247 Seiten.

Susenbeth, A., (2006) Ein Modell zur Beschreibung der Wirkung der Energie- und Aminosäurenaufnahme auf Wachstum und Körperzusammensetzung. In: Flachowsky, G., Pallauf, J., Pfeffer, E., Rodehudscord, M., Schenkel, H., Staudacher, W., Susenbeth, A., Drochner, W., Hennig, U., Liebert, F., Mosenthin, R., Roth, F.X., Roth-Maier, D., Schulz, E., 2006. Empfehlungen zur Energie- und Nährstoffversorgung von Schweinen. (Hrg.: Gesellschaft für Ernährungsphysiologie). DLG-Verlag, Frankfurt am Main. S. 233-247.

Susenbeth A. (2005) Bestimmung des energetischen Futterwerts aus den verdaulichen Nährstoffen beim Schwein. Übers. Tierernährg. 33, 1-16.

Susenbeth A., Lucanus U. (2005) The effect of tryptophan supplementation of diets of restricted and unrestricted fed young pigs. J. Anim. Physiol. Anim. Nutr. 89, 331-336.

Susenbeth A. (2005). Ist die Nettoenergie der bessere Maßstab für die Futterbewertung beim Schwein als die umsetzbare Energie? Schriftenreihe der Agrar- und Ernährungswissenschaftlichen Fakultät der Universität Kiel 104, 147-153.

Lukas M., Südekum K.-H., Rave G., Friedel K., Susenbeth A. (2005) Relationship between fecal crude protein concentration and diet organic matter digestibility in cattle. J. Anim. Sci. 83, 1332-1344.

Agunbiade J. A., Susenbeth A., Südekum K.-H. (2004) Comparative nutritive value of cassava leaf meal, soya beans, fish meal and casein in diets for growing pigs. J. Anim. Physiol. Anim. Nutr. 88, 30-38.

Susenbeth A. (2004). Nebenprodukte der Lebensmittelverarbeitung als Futtermittel. UWSF - Z. Umweltchem. Ökotox. 16, 29-32.

Susenbeth A., Dickel T., Südekum K.-H., Drochner W., Steingaß H. (2004) Energy requirements of cattle for standing and for ingestion, estimated by a ruminal emptying technique. J. Anim Sci. 82, 129-136.

Susenbeth A., Agunbiade J. A., Dohms J. (2003) Bioavailibility of lysine of soybeans, soybean meal, fishmeal, rapeseed meal, and peas determined by the slope-ratio assay in pigs.  Proc. 9th Intern. Symp. on Digestive Physiology in Pigs, Banff. Vol. 2, 349-351.

Susenbeth A., Dickel T., Südekum K.-H., Drochner W., Steingaß H. (2003) Energy requirements for standing in cattle. In: Souffrant W.B., Metges C.C. (Eds.). Progress in research on energy and protein metabolism. EAAP Publ. No. 109, 553-556. Wageningen, The Netherlands.

Susenbeth A. (2003). Anpassung der Aminosäurenversorgung an das Wachstumsvermögen von Schweinen. Schriftenreihe der Agrar- und Ernährungs-wissenschaftlichen Fakultät der Universität Kiel 98, 145-154.

Susenbeth A. (2002). Ein Diskussionsbeitrag zur Proteinbewertung und Aminosäurenversorgung beim Schwein.Übers. Tierernährung 30, 163-181.

Steingass H., Mack S., Lang G. U., Tafaj M., Susenbeth A., Drochner W. (2002) Extensivierung der Grundfuttererzeugung und Variation des Kraftfutterangebotes: Faktoren der Futteraufnahme, Lebendmasseentwicklung und Leistung bei Kühen der Rasse Deutsche Holsteins. 2. Mitteilung: Kühe mit mehreren Abkalbungen. Züchtungskunde 74, 169-182.

Liu J.X., Susenbeth A., Südekum K.-H. (2002) In vitro gas production measurements to evaluate interactions between untreated and chemically treated rice straws, grass hay, and mulberry leaves. J. Anim. Sci. 80, 517-524.

Susenbeth A. (2001) Das BSE-Phänomen. Landpost, Heft 24, 3; Kraftfutter, Heft 9, 299-300.

Thaysen J., Engelhard T., Südekum K.-H., Susenbeth A. (2001) Effekte von Milchsäurebakterien und deren Kombination von Milchsäurebakterien und Melasse zu Grassilagen auf Futteraufnahme und Leistung von Milchkühen. Tagung  "Forum angewandte Forschung in der Rinder- und Schweinefütterung", Fulda, 47-48.

Lukas M., Susenbeth A., Roser U., Neumann O., Becker K., Marhadika I.G. (2001) Heart rate and energy expenditure of draught oxen during long term trials. In: Energy Metabolism in Animals. EAAP Publ. No. 103., Chwalibog. A., Jakobsen, K. (Eds.), pp.59-62, Snekkersten, Denmark.

Saggau E., Schadereit R., Beyer M., Susenbeth A., Voigt J., Hagemeister H. (2001) Effects of casein and soy protein isolate on protein turnover in growing pigs fed on a constant energy supply. In: Energy Metabolism in Animals. EAAP Publ. No. 103., Chwalibog. A., Jakobsen, K. (Eds.), pp.297-300, Snekkersten, Denmark.

Susenbeth A., Agunbiade J. A., Dohms J. (2001) Bioavailability of lysine of several protein sources determined by the slope-ratio assay in pigs. In: Protein Feed for Animal Production. EAAP Technical Series 1, 133-137.

Thaysen J., Südekum K.-H., Susenbeth A. (2000) Einfluss von Milchsäurebakterien und Melasse sowie deren Kombination auf die Qualität von Grassilagen. VDLUFA-Schriftenreihe 55/III, 60-67.

Drochner W., Mack S., Steingass H., Lang G. U.,Susenbeth A. (2000) Extensivierung der Grundfuttererzeugung und Variation des Kraftfutterangebotes: Faktoren der Futteraufnahme, Gewichtsentwicklung und Leistung bei Jungkühen der Rasse Deutsche Holstein. Züchtungskunde 72, 274-289.

Saggau E., Schadereit R., Beyer M., Susenbeth A., Voigt J., Hagemeister H. (2000) Effects of dietary protein quality on protein turnover in growing pigs. J. Anim. Physiol. Anim. Nutr. 84, 29-42.

Lukas M., Nibbe D., Südekum K.-H., Susenbeth A. (2000) Schätzung der Verdaulichkeit von Milchkuhrationen bei Weidegang. Mitt. Arbeitsgem. Grünland und Futterbau 2, 217-220.

Shannak S., Südekum K.-H., Susenbeth A. (2000) Estimating ruminal crude protein degradation with in situ and chemical fractionation procedures. Anim. Feed Sci. Technol. 85, 195-214.

Agunbiade J. A., Susenbeth A., Südekum K.-H. (2000) Total tract energy and nutrient use of protein-rich feedstuffs in cassava-based diets for growing pigs. In: Proc. 25th Annu. Conf. Nigerian Soc. Anim. Prod., Umudike, Nigeria, S. N. Ukachukwu, J. A. Ibeawuchi, S. N. Ibe, A. G. Ezekwe, S. F. Abasiekong (Eds.) Animal production in the New Millenium: Challenges and Options, 161-164.

Agunbiade J. A., Susenbeth A. (2000) Comparative nitrogen balance of cassava leaf meal and conventional protein-rich ingredients in cassava root-based diets for growing pigs. In: Proc. 25th Annu. Conf. Nigerian Soc. Anim. Prod., Umudike, Nigeria, S. N. Ukachukwu et al. (Eds.) Animal production in the New Millenium: Challenges and Options, 180-183.

Tafaj M., Steingass H., Susenbeth A., Lang G. U., Drochner W. (1999) Einfluss der Partikellänge von Heu auf Verdauungsvorgänge und Futteraufnahme bei Wiederkäuern bei Variation von Kraftfutter- und Fütterungsniveau. 1. Mitteilung: Kauaktivität und Fermentation im Pansen. Arch. Anim. Nutr. 52, 167-184.

Susenbeth A., Dickel Th., Diekenhorst A., Höhler D. (1999) The effect of energy intake, genotype, and body weight on protein retention in pigs when dietary lysine is the first-limiting factor. J. Anim. Sci. 77, 2985-2989.

Schlecht E., Sangaré M., Susenbeth A., Becker K. (1999) Supplementation of Zebu cattle grazing Shelian pasture. II. Development of body mass and empty body composition. J. Agri. Sci. Camb. 133, 83-95.

Susenbeth A. (1999) Neuere Aspekte in der Zuchtsauenfütterung. Ein Beitrag zur Frage der Protein- und Aminosäurenversorgung der laktierenden Zuchtsau. Schriftenreihe der Agrar- und Ernährungswissenschaftlichen Fakultät der Universität Kiel 88, 155-159.

Susenbeth A., Mayer R., Köhler B., Neumann O. (1998) Energy requirement for eating in cattle. J. Anim. Sci. 76, 2701-2705.

Susenbeth A., Mayer R., Köhler B., Neumann O. (1998) Heat production associated with eating in cattle. In : Energy Metabolism of Farm Animals, 279-282, McCracken, K.J., Unsworth, E.F., Wylie, A.R.G. (Eds.), CAB Intern., Wallingford, UK.

Rath, T., Susenbeth, A., Becker, K. (1997) Nutrient intake and faecal excretion of Zebu cows as affected by feed availibility on communal Sahelian rangeland in mixed farming systems. In: Soil Fertility Management in West African Land Use Systems, 387-392, Renard, G., Neef, A., Becker, K., von Oppen, M. (Eds.), Markgraf Verlag, Weikersheim, Germany.

Susenbeth A., Mayer R., Lang, G.U. (1997) The effect of reducing particle size of weath straw on feed intake, digestibility and energy requirement for chewing cattle. Z. Ernährungswiss. 36, 328-329.

Susenbeth A., Ernst E. (1997) Zukünftige Technologien in der Landwirtschaft - Perspektiven für die extensive Tierproduktion. Schriftenreihe der Agrarwissenschaftlichen Fakultät der Universität Kiel 83, 43-52.

Rometsch M., Roser U., Becker K., Susenbeth A. (1997) Estimation of the energy expenditure from heart rate measurements in working oxen. Anim. Sci. 64, 409-412.

Rometsch M., Roser U., Becker K., Susenbeth A. (1997) Heart rate and respiratory adjustments during work of increasing intensity in Hinterwaelder and zebu oxen. Anim. Sci. 64, 233-238.

Rath T., Susenbeth A., Becker K. (1997) Dörfliche Milchproduktion am semi-ariden Standort in Niger. Tagungsband des Tropentags 1997, Universität Hohenheim.

Susenbeth A. (1996) Kriterien für die Rationsgestaltung beim Mastschwein heute. Schriftenreihe der Agrarwissenschaftlichen Fakultät der Universität Kiel 78, 73-79.

Becker K., Susenbeth A., Buchenau M. (1996) Estimation of energy expenditure from heart rate during field and transport work of donkeys (equus asinus africanus) and oxen (bos indicus) and determination of their annual efficiency. In: Von Oppen, M. (ed.). Report of results (interim report 1994-1996) of the Special Research Programme 308 "Adapted Farming in West Africa", 449-479.

Becker K., Gall C., Susenbeth A., Rath T. (1996) Nutrition and productivity of milking cattle on a semi-arid rangeland In West Africa. In: Von Oppen, M. (ed.). Report of results (interim report 1994-1996) of the Special Research Programme 308 "Adapted Farming in West Africa", 153-184.

Susenbeth A. (1996). Verteilung und Verwertung der Umsetzbaren Energie beim wachsenden Schwein. Advances in Animal Physiology and Animal Nutrition Vol. 23, 76 Seiten, Blackwell, Berlin.

Menke K.H., Wiesemüller W., Susenbeth A. (1995) Wachstum und N-Ansatz als Funktion der Aminosäuren- und Energieaufnahme beim Schwein. - Eine regressive Auswertung von Literaturdaten. Übers. Tierernährg. 23, 159-187.

Susenbeth A. (1995) Factors affecting lysine utilization in growing pigs: an analysis of literature data. Livest. Prod. Sci. 43, 193-204.

Möhn S., Susenbeth A. (1995) Influence of dietary protein content on efficiency of energy utilization in growing pigs.Arch. Anim. Nutr. 47, 361-372.

Rometsch M., Buchenau M., Neumann O., Sikler A., Roser U., Susenbeth A., Becker K., (1995) A note on the energy expenditure and heart rate of Hinterwäldler oxen walking downhill. In: Sustainable small-scale ruminant production in semi-arid and sub-humid tropical areas. Becker, K., Lawrence, P., Orskov, B. (eds.). Proc. Intern. Workshop. Hohenheim., 131-135.

Steingaß H., Haas A., Stetter R., Jilg T., Susenbeth A. (1994) Einfluß des Fütterungsniveaus auf die Nährstoff- und Energieverdaulichkeit bei Schaf und Rind. Z. Das Wirtschaftseigene Futter 40, 215-228.

Möhn S., Susenbeth A. (1994) Tryptophan requirement of pigs between 60 and 105 kg live weight. J. Anim. Physiol. a. Anim. Nutr. 72, 252-259.

Susenbeth A., Schneider R., Menke K.H. (1994) The effect of protein and lysine intake on growth and protein retention in pigs. J. Anim. Physiol. a. Anim. Nutr. 71, 200-207.

Susenbeth A., Nickl E. (1994) Ableitung des Aminosäurenbedarfs von Schweinen mit unterschiedlichem Wachstumsvermögen. Kongreßband, 3. Tag. Schweine- u. Geflügelernährung, S. 39-41, Wiss. Fachverlag Dr. Fleck, Niederkleen.

Rometsch M., Roser U., Becker K., Susenbeth A. (1994) Efficiency of energy utilization in draught oxen. In : Aguilera J.F. Energy metabolism of farm animals. EAAP Publ. No. 76, 343-345,. CSIC, Spain.

Schlecht E., Mahler F., Sangaré M., Susenbeth A., Becker K. (1993) Quantitative and qualitative estimation of nutrient intake and faecal excretion of zebu cattle grazing natural pasture in semi-arid Mali. In: Livestock and sustainable nutrient cycling in mixed farming systems of sub-Saharan Africa Vol.II, 85-97. Powell, J.M., Fernández-Riverva, S., Williams T.O., Renard, C.(eds.). Proc. Intern. Conf. (ILCA), Addis Abada, Ethiopia.

Susenbeth A. (1993) A model to describe the effect of nutrition on growth, body composition and nitrogen excretion in pigs. In: Nitrogen flow in pig production and environmental consequences. EAAP Publ. No. 69, Verstegen M.W.A. et al. (Ed.), 90-95, Pudoc, Wageningen.

Susenbeth A. (1992) Optimale Aminosäurenversorgung im Hinblick auf das Wachstum und den Fleischanteil beim Schwein. Aus Forschung und Praxis 32, 3-9. BASF, Ludwigshafen.

Becker K., Mahler F., Schlecht E., Susenbeth A. (1992) Plant-Animal Interaction on Savanna Shrubland in Sahelian Mali. Proc. 5th Asia a. Oceania Congr. of Nuclear Medicine a. Biology Vol. II, 413-434, Jakarta, Indonesia.

Susenbeth A. (1992) Schätzung des Futteraufnahmevermögens von Mastrindern. Bericht über die 19. Tierzuchttagung, S. 1-3, BAL Gumpenstein, Irdning.

Clar U., Becker K., Susenbeth A. (1992) Eine Maskentechnik zur mobilen Gaswechselmessung beim Rind. J. Anim. Physiol. a. Anim. Nutr. 67, 133-142.

Susenbeth A., Menke K.H. (1991) Energy requirements for physical activity in pigs. In: Energy metabolism of farm animals. EAAP Publ. No. 58. Wenk C., Boessinger M. (Ed.), 416-419, ETH Zürich.

Susenbeth A., Menke K.H. (1991) The independence of the efficiency of energy utilization for growth (kpf) of the composition of body mass gain in pigs. In: Energy metabolism of farm animals. EAAP Publ. No. 58. Wenk C., Boessinger M. (Ed.), 99-102, ETH Zürich.

Susenbeth A., Schneider R., Menke K.H. (1991) The effect of protein-bound lysine versus free lysine on protein retention in growing pigs. In: Protein Metabolism and Nutrition. EAAP Publ. No. 59. Eggum B.O. et al. (Ed.), 18-20. Foulum, Denmark.

Susenbeth A. (1990) Ein Modell zur Voraussage des Wachstums und der Körperzusammensetzung von Schweinen. Übers. Tierernährg. 18, 263-272.

Sturm G., Susenbeth A., Ehrensvärd U., Gmelin M., Loeffler K. (1990) Die Eignung des morphometrischen Parameters Fettzellgröße für Zwecke tierwissenschaftlicher Forschung. 2. Zellularität von Unterhautfettgewebe verschiedener Schweinezuchtlinien unter Einflüssen gestaffelter Fütterungsniveaus und in Beziehung zur metabolischen Daten sowie zu Parametern der Körperverfettung. Berl. Münch. Tierärztl. Wschr. 103, 112-117.

Stetter R., Susenbeth A., Menke K.H. (1989) Energy metabolism and protein retention of Simmental bulls fed four different feeding levels from maintenance to ad libitum at 250, 450 and 550 kg body mass. In: Energy metabolism of farm animals. EAAP Publ. No. 43, 21-24. Van der Honing Y., Close W.H. (Ed.). Pudoc, Wageningen.

Susenbeth A., Keitel K. (1988) Partition of whole body protein in different body fractions and some constants in body compostition in pigs. Livest. Prod. Sci. 20,37-52.

Jilg T., Susenbeth A., Ehrensvärd U., Menke K.H. (1987) Effect of treatment of soya beans on energy and protein metabolism of lactating dairy cows. In: Energy metabolism of farm animals. EAAP Publ. No. 32. Moe P.W., Tyrrell H.F., Reynolds P.J. (Ed.). 345-357. Rowman and Littlefield, USA.

Susenbeth A. (1987) Effect of breed, body weight and level of feeding on partition of energy in growing pigs. In : Energy metabolism of farm animals. EAAP Publ. No. 32. Moe P.W., Tyrrell H.F. Reynolds P.J. (Ed.), 82-85. Rowman and Littlefield, USA.